fredag 16 november 2012

Stackars barn

1998 klättrade två barn ner i en sopcontainer i Norberg och lekte med tidningsåtervinningen, några minuter senare kom sopbilen och barnen klämdes ihjäl. En hemsk händelse som gjorde att vi ökade säkerheten, man kunde inte längre klättra ner i sopcontainrar på grund av den nya designen. Vuxna människor såg till att skydda oskyldiga små barn som inte lärt sig att tänka kring orsak och verkan, barnen var numera utom fara för att klämmas ihjäl i sopbilar. Detta är en av Sveriges många regleringar för att oskyldiga inte skulle kunna komma till skada, för att skapa en trygg och säker vardagsmiljö.

Nu till det mer akuta problemet, material till byggnadsställningar. Vi kan inte ha ställningsmaterial liggandes synligt för vuxna barn, vad skulle hända om det vuxna barnet plockade upp en ställningsdel för att skydda sig? Jag tycker vi ska utforma en ny typ av behållare för dessa ställningsdelar så att vi kan skydda de oskyldiga vuxna barnen från att göra sig eller någon annan illa. En ny design skulle förhindra att oskyldiga och fulla vuxna barn nyttjar potentiella vapen och vi skulle se en kraftig minskning med 100%. Se till att din kommun gör någonting åt detta gäckande problem, vi vill inte se fler oskyldiga bli utsatta för denna typ av problematik.



Som svar till:
http://www.dn.se/debatt/helt-fel-lata-almqvist-ga

onsdag 14 november 2012

Landstrykare



Det var länge sedan jag skrev något...
Idag tar jag och rör om lite i den här bloggen genom att avstå från att skriva en rolig historia eller flumpoesi. Det här blir en ambivalent text om känslor som distraherar min vardagsrutin, en text om tankar. Som vanligt helt enkelt.



De äger en filt, en mössa och slitna kläder; filt, jacka och risigt väder eller kanske jacka, skor och en risig tjäder. Som skräddare utan jobb sitter de med benen i kors och stirrar med tom blick ner i marken. De ser sin skål fyllas långsamt med små ynka enkronor, en skål som fångar upp passerande människors växelpengar. Det är dock inte alla människor som ger, utan snarare få människor som har tid, ork eller intresse att avvara en krona eller två. Som ni förstår beskriver jag den bostadslösa människan, som många av oss tycker extra mycket synd om nu när det blir kallt. Den person som sitter dag ut och dag in för att få ihop till diverse behov.



Är det något nytt för Stockholm där jag bor? Nej och jag har kunnat vända bort blicken länge genom att undvika att resa in till centrala Stockholm, innerstaden där hemlösa har varit bosatta sedan urminnes tider, en Stockholmstradition. Antingen i kärnan eller på i lokaltrafiken har man stött på människor som frågat än om man kan avvara en krona. En krona som jag ibland har lämnade ifrån mig till de människor som jag känt varit "pålitliga". Pålitliga? Vad menade jag med det? Vilka som var "pålitliga människor" diskuterade jag länge med mig själv, där slutsatsen blev ”de som inte uppenbart är eller varit påverkade av droger". Min moral sade "så länge pengarna inte går till droger är det ok".
  
En tanke som jag senare övergav för att ge växelpengar till alla människor som frågade, mest för det blev ett bisarrt uppdrag att avgöra vad varje individ skulle gör med pengarna jag gav. Hur skulle jag kunna bedöma vem som köpte droger, vem som köpte kläder eller mat. Och om det nu blev droger som de köpte för pengarna, skulle jag då inte bli en idiotisk privat drogpolis som beslutade med hjälp av någon annans moral vem som kunde hantera drogerna eller inte. Ta mina pengar, jag dömer ingen numera, jag klarar inte av det.

Mitt selektiva tänkande övergick till en filosofi som istället skulle innefattade alla, en filosofi som höll hela vägen till Marocko. I Marrkech gav jag till en början små mynt till höger och vänster, till taniga kvinnor som vägde mindre än ett fotografi av dem själva, till äldre män som inte hade några tänder och till barn som sov i sopberg. Men när två lekande barn passerar mig och reflexartat räckte ut sin hand till mig utan att titta mig i ögonen, insåg jag att tiggande var satt i system. En kompis röst ekade i huvudet ”Man kan inte ge till alla, det är ett samhällsproblem, ger du pengar till hemlösa underminerar du samhället”.  Så i Marocko slutade jag ge, min filosofi sprack. Det höll inte att jag skulle ge pengar till varje individ eller välja ut ett par att ge till. Det skulle antingen ruinera mig eller ge mig dåligt samvete, jag skyllde istället på att samhällsstrukturen var kass. Men hur skulle jag göra nu, skulle jag inte ge några pengar alls istället?

Jag visste dock att när jag skulle komma hem till Sverige skulle jag slippa tänka på det, för jag skulle maximalt få träffa en uteliggare i månaden som jag kunde avvara två kronor till, vilket passade mitt medelklass liv. Jag kunde köpa en ny kamera, lite kläder och inte ha dåligt samvete när jag åkte till innerstan, eftersom jag kunde avvara två kronor. 
Filosofin fungerade bara inte i Marocko, men skit i Marocko, jag bor i Sverige, jag behöver inte se den stora bilden.

Men filosofin var såklart inte vattentät, speciellt inte när hemlösa flyttade ut till förorten. Varje dag när jag åkte till skolan, mötte jag dem sittandes på knä, knäpptysta med en mugg eller mössa i handen, med viljan om att jag skulle avvara lite växelpengar. De satt helt plötsligt vid varje förortsstation, tysta, frusna och väldigt närvarande i mitt medvetande. ”Det är ett samhällsproblem, ger du pengar till hemlösa underminerar du samhället”. Fan, helvettes, jävla skit!

Jag vill inte att gatorna ska vara fyllda med tiggare som i Marocko, jag vill bara ge ett par kronor till den frusna mannen och inte behöva byta till en kall och omänsklig livsfilosofi. Hur löser jag det här?

Jag vet, jag bjuder hem mannen till mitt hem, han kan duscha, få mat och sova i min lägenhet. Vi kanske kan titta på en film tillsammans och sen bli vänner livet ut, för att spendera varje lördag med sällskapsspel. Det låter som en riktigt bra idé! Det gör jag!

Inte. Nej, jag är för feg och jag vågar inte släppa in en hemlös människa i mitt hem, tänk om något skulle hända? Och plötsligt började okända människors röster eka i mitt huvud ”han kommer stjäla allt du har”, ”han kommer lukta illa och använda upp all din tvål”, ”han kommer sticka dig med en Aidssmittade kanyler när du sover”. Och jag började komma på hundratals ursäkter om riskerna med att släppa in en främling i mitt egna hem, nej aldrig, jag är för feg. Jag är en feg och lat människa som inte vågar göra mer än att lämna lite växelpengar. 

Hur ska jag lösa problemet, hur räddar jag världen och blir jag av med den stora svarta klumpen av ångest? Ingen aning! Stort eller litet perspektiv spelar ingen roll, problemet finns ändå kvar. Jag skriver på grund utav att jag inte vet. Jag tänker fortsätta ge pengar ibland, ignorera ibland och ibland fantisera hur jag och den okända mannen spelar Monopol vid frukostbordet. 
Ett värdigt liv åt alla människor är tydligen en samhällsutopi, intressant att skriva om, omöjligt att genomföra. 

måndag 18 juni 2012

Jötnanatt

De tre står vid vattenbrynet, förtiger bävan om att doppa tån och piskar bort flugorna med svansen. Nu hör de näcken gnöla på strängarna, med vrider öronen åt den unga flickans fniss. Hon är ovetande om deras tankar.

Hennes vita skrud lyser mellan furorna och närmar sig vattendraget, tankarna är ställda. Hon vill dansa till tonernas magiska dragning och falla i trans. Hennes gyllene lockar bländar deras svarta ögon.

Hans nakna muskulösa kropp följer fiolen och musiken studsar på vattnet. De slutna ögonen visar ett fokuserat uttryck, som målar varje ton till en tavla. Men med ovarsamhet är han nu skuggad av tre och nervöst börjar tonerna spelas fel.

Hon stannar upp och vaknar upp. Nu blev världen grå och hon står stilla i dungen med en tom blick ned i bäcken. Fiolen flyter förbi, följt av ett rött spår.

Nu är det bara trollen kvar i dungen.

lördag 21 april 2012

Huh? Va?

Hon sa att jag var tragisk

Jag körde Märklintågen några ytterligare timmar

Sen frågade jag vad hon hade sagt

torsdag 19 april 2012

Utebliven roll

För sedan gled han in och tog sin plats

Han som van att bli bemött

Där stod kvinnorna i led

För en alfa i sin prakt

Som ej tala för att le

Fick han alltid mycket sagt



Han som van att bli bemött

Blev snabbt bortglömd i förtret

Inget avstånd till förakt

Fick stor vanmakt

Över sin egen uppmärksamhet



Han gråter i en loge

Nu när blixtarna slår av

Är marginellt från att vara kvar

Men vara för svag för att hoppa av

Och tackar,

ja...


För sedan gled han in vid tagen plats

Han som van att bli bemött

Då stod kvinnorna på led

För annan alfa i sin prakt

Nu han tala och icke le

Nu han aldrig mer nått sagt

måndag 16 april 2012

Å

Stilla vattendrag

Ljudlöst svandyk nalkandes

Svidande magplask

söndag 15 april 2012

Skyn

Sommarsolståndet

Målar kristallklar purpur

Värmer en synsvag